Przepis i sposób przygotowania na: Lazania warzywna z sosem pomidorowym i trzema serami
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy, uważając by się czosnek nie przypalił, bo będzie gorzki.
Dodajemy następnie pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażamy ok. 1-2 minut.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i całość przesmażamy przez kolejne 2 minuty.
Dolewamy przecier pomidorowy oraz około pół szklanki wody, dodajemy zioła prowansalskie, słodką mieloną paprykę, suszone płatki chili, pieprz, sól oraz cukier do smaku. Dusimy ok. 10 minut.
Ścieramy ser grana padano i ser żółty, dodajemy tartą mozzarellę i mieszamy razem.
Formę do zapiekania smarujemy olejem i układamy na dnie 3 płaty makaronu lasagne.
Na makaron wylewamy 1/3 sosu warzywno-pomidorowego, posypujemy 1/4 części startych serów i przykrywamy trzema kolejnymi płatami makaronu.
Powtarzamy kolejne warstwy.
Na wierzchu układamy ostatnie 3 płaty makaronu, dociskamy wszystkie warstwy do siebie i wlewamy jeszcze około pół szklanki wody, gdyby się okazało, że jest za mało sosu.
Całość posypujemy ostatnią częścią tartych serów i ziołami prowansalskimi.
Lazanię pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia i związania się warstw - ułatwi to krojenie.
Smacznego!