Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron do lazani 1 opakowanie
mięso mielone 0,5 kg
pieczarki 20 dag
marchewka 3 sztuka
ser żółty 10 dag
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
bazylia
kostka mięsna 1kostka
pieprz
sól
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
sos pomidorowo-paprykowy
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: lazania

makaron gotujemy, mięso mielone podsmażamy z dodatkiem pokrojonej w kostę cebuli, pieczarki kroimy w kostkę podsmażamy, marchewkę obieramy ze skórki kroimy w kostkę i gotujemy. Podsmażone mięso i pieczarki, oraz obgotowana marchew przekładamy do garnka dodajemy pomidory krojone z puszki, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy kostkę mięsna i razem dusimy, przez ok 20 min. ser żółty ścieramy, dodajemy w trakcie duszenia do reszty produktów, całość przyprawiamy do smaku według uznania. Naczynie do zapiekania lazanii smarujemy margaryną, spód wykładamy makaronem, na niego kładziemy warstwę farszu, który przykrywamy kolejna warstwa makaronu, na niego po raz kolejny farsz, ostatnia warstwa to makaron, całośc zalewamy gotowym sosem pomidorowo paprykowym. zapiekamy w tem. 180 stopni przez ok 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 11.01.2013 09:21
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak