Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Faszerowane piersi kurczaka z sosem, odc. 30
Przygotuj:
- wykałaczki
- naczynie żaroodporne
Zapiekana pierś:
1. Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż, tak, by powstały kieszonki.
2. Oprószamy je od wewnątrz przyprawą do kurczaka, którą następnie dokładnie rozcieramy.
3. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, obrane pieczarki w plasterki, a suszone pomidory w paski.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy czosnek, cebulę, pieczarki, suszone pomidory i mieszamy.
5. Doprawiamy tymiankiem, ponownie mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
6. Nadzienie przekładamy na talerze. Roztopionym na patelni masłem polewamy piersi z kurczaka.
7. Gotowe nadzienie przekładamy do kieszonek. Na górze układamy żółty ser i zawijamy kieszonkę, łącząc brzegi piersi. Tak powstałe kieszonki z nadzieniem spinamy wykałaczkami.
8. Kieszonki oprószamy mąką i na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor – krótko z każdej strony.
9. Kieszonki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut z opcją termoobiegu.
Sos:
1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kosteczkę.
2. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę mieszamy. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dolewamy rosół, śmietanę, a po wymieszaniu doprawiamy solą morską oraz przyprawą zioła i chili. Następnie dodajemy liofilizowany szczypiorek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pamiętając o zostawieniu kilku gałązek do dekoracji.
Sposób podania:
1. Z nadziewanych piersi delikatnie wyjmujemy wykałaczki.
2. Na talerz nalewamy sos, piersi kroimy na połówki i układamy je na sosie.
3. Dekorujemy natką pietruszki.