odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Faszerowane piersi kurczaka z sosem, odc. 30

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na kurczaka, ale nie roladę, nie klasyczny kotlet, tylko pierś z kurczaka nadziewana pysznym farszem z pieczarkami i żółtym serem, podana z aromatycznym sosem. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zapiekana pierś

  • pierś z kurczaka

    2 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • pieczarki

    2 sztuki
  • pomidory suszone Smak

    4 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • ser żółty

    2 plastry
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku

Sos

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • rosół z kury

    1/2 szklanki
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    2 łyżki
  • świeża natka pietruszki

    1 garść
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku

    do smaku

Dekoracja

  • świeża natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- wykałaczki

- naczynie żaroodporne

 

Zapiekana pierś:

1. Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż, tak, by powstały kieszonki.

2. Oprószamy je od wewnątrz przyprawą do kurczaka, którą następnie dokładnie rozcieramy.

3. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, obrane pieczarki w plasterki, a suszone pomidory w paski.

4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy czosnek, cebulę, pieczarki, suszone pomidory i mieszamy.

5. Doprawiamy tymiankiem, ponownie mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

6. Nadzienie przekładamy na talerze. Roztopionym na patelni masłem polewamy piersi z kurczaka.

7. Gotowe nadzienie przekładamy do kieszonek. Na górze układamy żółty ser i zawijamy kieszonkę, łącząc brzegi piersi. Tak powstałe kieszonki z nadzieniem spinamy wykałaczkami.

8. Kieszonki oprószamy mąką i na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor – krótko z każdej strony.

9. Kieszonki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut z opcją termoobiegu. 

 

Sos:

1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kosteczkę.

2. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę mieszamy. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

3. Dolewamy rosół, śmietanę, a po wymieszaniu doprawiamy solą morską oraz przyprawą zioła i chili. Następnie dodajemy liofilizowany szczypiorek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pamiętając o zostawieniu kilku gałązek do dekoracji.

 

Sposób podania: 

1. Z nadziewanych piersi delikatnie wyjmujemy wykałaczki.

2. Na talerz nalewamy sos, piersi kroimy na połówki i układamy je na sosie.

3. Dekorujemy natką pietruszki.

Doradca Smaku
Smak białych sosów podkreśli także gałka muszkatołowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat