Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Faszerowane piersi kurczaka z sosem, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(233)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na kurczaka, ale nie roladę, nie klasyczny kotlet, tylko pierś z kurczaka nadziewana pysznym farszem z pieczarkami i żółtym serem, podana z aromatycznym sosem. 

Składniki:

Zapiekana pierś

pierś z kurczaka 2 sztuki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1/2 sztuki
pieczarki 2 sztuki
pomidory suszone Smak 4 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
ser żółty 2 plastry
mąka pszenna 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat do smaku

Sos

czosnek 1 ząbek
cebula biała 1/2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
rosół z kury 1/2 szklanki
śmietana 18% 1 szklanka
Szczypiorek liofilizowany Prymat 2 łyżki
świeża natka pietruszki 1 garść
sól morska Prymat w młynku do smaku
Przyprawa ziołowa z chili Prymat w młynku do smaku

Dekoracja

świeża natka pietruszki

Porada

Smak białych sosów podkreśli także gałka muszkatołowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Faszerowane piersi kurczaka z sosem, odc. 30

Przygotuj:

- wykałaczki

- naczynie żaroodporne

 

Zapiekana pierś:

1. Piersi z kurczaka nacinamy wzdłuż, tak, by powstały kieszonki.

2. Oprószamy je od wewnątrz przyprawą do kurczaka, którą następnie dokładnie rozcieramy.

3. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, obrane pieczarki w plasterki, a suszone pomidory w paski.

4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Wrzucamy czosnek, cebulę, pieczarki, suszone pomidory i mieszamy.

5. Doprawiamy tymiankiem, ponownie mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

6. Nadzienie przekładamy na talerze. Roztopionym na patelni masłem polewamy piersi z kurczaka.

7. Gotowe nadzienie przekładamy do kieszonek. Na górze układamy żółty ser i zawijamy kieszonkę, łącząc brzegi piersi. Tak powstałe kieszonki z nadzieniem spinamy wykałaczkami.

8. Kieszonki oprószamy mąką i na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor – krótko z każdej strony.

9. Kieszonki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-7 minut z opcją termoobiegu. 

 

Sos:

1. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w małą kosteczkę.

2. W rondlu rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę mieszamy. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

3. Dolewamy rosół, śmietanę, a po wymieszaniu doprawiamy solą morską oraz przyprawą zioła i chili. Następnie dodajemy liofilizowany szczypiorek. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pamiętając o zostawieniu kilku gałązek do dekoracji.

 

Sposób podania: 

1. Z nadziewanych piersi delikatnie wyjmujemy wykałaczki.

2. Na talerz nalewamy sos, piersi kroimy na połówki i układamy je na sosie.

3. Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anon 25.08.2022 09:02
Ten kurczak po 5 minutach to będzie jeszcze sopel lodu, co najmniej 15 minut będzie się piekła grubsza pierś. Niestety boleśnie na sobie zweryfikowałem.
Doradca Smaku 26.08.2022 09:53
Przykro mi z tego powodu, w przepisie jest instrukcja, żeby piersi najpierw podsmażyć na patelni 2-3 minuty, żeby uniknąć takich sytuacji. Nie jestem w stanie zweryfikować, dlaczego Twoje danie było zimne, ale mam nadzieję, że następnym razem się uda! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak