Lavas, turecki chlebek z patelni

Lavas, turecki chlebek z patelni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    350 ml
  • drożdże suche

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    500 g
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty z każdej strony. Na placku powinny się pojawić małe brązowe plamki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat