Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ten przepis na łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy, pozwala zapomnieć o trudnościach związanych z pieczeniem makowca! Poradzi sobie nawet początkujący. Polany roztopioną czekoladą i posypany orzechami smakuje wyśmienicie! 

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
masło 75 gramów
drożdże świeże 25 gramów
cukier puder 50 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 18% 1/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól szczypta

Dodatkowo:

masa makowa 1/2 puszki
kasza manna 2 łyżki
białko 2 sztuki
białko do smarowania

Porada

Jeśli używacie masy makowej kupionej w sklepie, przed wyłożeniem jej na ciasto, dodajcie do niej kaszę mannę i ubite białka. Zdarza się że gotowe masy makowe wypływają poza ciasto, a po upieczeniu ciasto nie prezentuje się najlepiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy

Szukacie przepisu na szybki i łatwy makowiec, najlepiej zawijany? Oto przepis specjalnie dla Was. Masa makowa zawinięta w ciasto krucho-drożdżowe, całość polana pyszną polewą.

- szybki i prosty przepis na makowiec,

- ciasto krucho-drożdżowe dla początkujących, 

- na bazie gotowej masy makowej,

- z tego przepisu wyjdzie 1 strucla.

Kroki postępowania

1

Drożdże mieszamy z lekko podgrzaną śmietaną i odstawiamy na chwilę.

Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy zimne masło i siekamy.

Gdy rozczyn zacznie działać dodajemy go do mąki razem z jajkiem i żółtkami.

Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę mąki, jeżeli za gęste odrobinę śmietany.

Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

2 białka ubijamy na sztywno. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej 2 łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek.

Krok 1 - Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm odstępu od brzegów. Ciasto zwijamy w roladę, podwijając wystające brzegi pod spód.
Krok 2 - Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy foto
3
Uformowaną struclę przekładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu makowiec zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Polewamy go lukrem lub roztopioną czekoladą i posypujemy orzechami lub posypką cukrową.
Krok 3 - Łatwy i szybki makowiec zawijany krucho-drożdżowy foto

Łatwy i szybki makowiec zawijany. Gotową masę makową zawińcie we wcześniej przygotowane ciasto krucho-drożdżowe. Koniecznie udekorujcie wg własnego pomysłu. Możecie do tego wybrać lukier domowy, polewę czekoladową lub cukier puder. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidka 23.12.2023 08:48
Chyba zrobię ten makowiec na święta. A czy on jest dłużej świeży nić te tradycyjne strucle makowe?
Klausia 23.12.2015 22:24
wygląda świetnie
Poison1988 17.10.2015 10:02
wygląda pysznie :)
Krzysztof15 17.10.2015 05:58
super bardzo lubie
jagoda5913 17.10.2015 00:27
pyszny makowiec
Janina 17.10.2015 00:18
Bardzo smaczne;)
Mniam 16.10.2015 23:55
Bardzo lubię makowce, a Twój wygląda idealnie.
Iwusia 16.10.2015 23:06
pięknie, apetycznie wygląda
Ada-Gaba 16.10.2015 21:22
moje ulubione ciasto : )
patryska76 16.10.2015 18:06
z pewnością wypróbuję ten przepis!
Justi2401 16.10.2015 17:39
Makowiec jak malowany :)
cukiereczek 16.10.2015 17:36
na takie ciasto też mam ochotę
agnieszka214 16.10.2015 14:55
moje ulubione ciasto moge jesc i jesc i nigdy sie mi nie znudzi
iziona 16.10.2015 14:37
Uwielbiam, nie wyobrażam sobie świąt bez takiej słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak