Przepis i sposób przygotowania na: Łatwiutka babka w dwóch kolorach
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z drożdżami. Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać do ciasta i delikatnie mieszać aby piana nie opadła.
Foremkę wysmarować masłem a potem wysypać mąką. Na dno wyłożyć ciemne ciasto. Na wierzch wyłożyć jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 50 minut do tzw, suchego patyczka.
Mniej więcej w połowie pieczenia warto nakryć folią aluminiową aby za bardzo się nie przypiekła góra. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić na kratce.
Do garnka wsypać cukier puder oraz kakao. Wymieszać. Dodać wodę i postawić na ogień, ogrzewać do zagotowania. Następnie dodać masło i ogrzewać do roztopienia. Na koniec dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Odłożyć aby polewa troszkę ostygła. Polać nią babkę. Migdały posiekać i posypać po wierzchu. Smacznego!