Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 8 płatów
łosoś wędzony plastry 200 gram
szparagi białe 500 gram
smietana 18% 400 gram
masło 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
mleko 1/2 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
ser gorgonzola 150 (dolce)
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami

Kroki postępowania

1
Delikatnie podgotowujemy makaron do lasagne – do gotującej się wody z dodatkiem oliwy i soli wrzucamy makaron na około 3 minuty.

Obieramy białe szparagi. 4 sztuki kroimy w mniejsze talarki i odkładamy. Pozostałe wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka i cukru (na 1,5 litra wody około ½ szklanki mleka) – gotujemy aż będą al dente. Następnie wrzucamy je do miski z wodą z dodatkiem lodu. Pozostawiamy szparagi w wodzie aż zupełnie wystygną, będą wówczas bardzo jędrne i smaczne. Jak szparagi będą już zimne, na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy i delikatnie je podsmażamy . Tak samo podsmażamy przygotowane wcześniej talarki ze szparagów.
Krok 1 - Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami foto
2
W tym samym czasie przygotowujemy sos serowy. Ustawiamy kuchenkę na mały ogień i ustawiamy na niej rondelek. Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy kawałki sera gorgonzola coraz posiekaną natkę pietruszki. Cały czas delikatnie mieszając. Mieszamy i cały czas gotujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami foto
3
W blaszce układamy następujące warstwy: makaron, ½ wędzonego łososia, następnie w poprzek blaszki układamy szparagi (jeden obok drugiego, tworząc coś w rodzaju tratwy), całość polewamy 3/4 sosu, układamy kolejną warstwę wędzonego łososia i przykrywamy drugą częścią płatów makaronu. Na wierzch wylewamy pozostają cześć sosu oraz układamy podsmażone talarki ze szparagów.
Krok 3 - Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami foto
4
Całość zapiekamy około 20 minut (aż sos lekko się zarumieni i stężeje) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, grzałka góra i dół.
Smacznego!
Krok 4 - Lasagne z wędzonym łososiem i szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 04.07.2013 15:46
przepyszne danie:-)
malaczarna23 08.06.2013 08:52
oj pyszny obiadek
beniaminek 07.06.2013 23:09
fajne danie
Cranberry 07.06.2013 22:47
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak