Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z cukinią i gorgonzolą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 300 g
cukinia 2 szt
pieczarki 400 g
ser gorgonzola 200 g
ser mozarella 150 g
pomidory suszone w zalewie 8 szt
sól do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z cukinią i gorgonzolą

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od grillowania/smażenia na patelni (pokrojonej w półplasterki) cukinii i i pieczarek. Smażymy/grillujemy z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Sól dodajemy po to, żeby grzyby i cukinia puściły wodę. Jest to dość ważny element, trzeba zredukować płyn.
Grillowane warzywa odkładamy do miseczki.
Krok 1 - Lasagne z cukinią i gorgonzolą foto
2
W garnku gotujemy wodę (ze szczyptą soli i łyżką oliwy) na makaron. Gdy już woda zacznie wrzeć wkładamy kilka listków makaronu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu na ok. 3-4 minuty. Gdyż już wszystkie płaty makaronu są gotowe, na dnie naczynia żarodpornego, natłuszczonego i wysypanego bułką tartą układamy pierwszą warstwę .
Krok 2 - Lasagne z cukinią i gorgonzolą foto
3
Następnie na wyłożony makaron wsypujemy pieczarki i cukinię. Dbamy o to, żeby każda porcja farszu byłą rozłożona równomiernie. Na pieczarki układamy kawałki gorgonzoli (można pociąć w paski, kostkę etc. ja np. rwę go w rękach na małe kawałki). Następnie przykrywamy farsz kolejną porcją makaronu.
Nakładamy drugą porcję farszu i również posypujemy gorgonzolą.
Krok 3 - Lasagne z cukinią i gorgonzolą foto
4
Nakładamy trzecią warstwę makaronu. Teraz układamy resztkę grzybów, cukinii (zależnie od tego co zostało) oraz suczone pomidory. Pomidory układamy w równych odstępach, nie jakoś ciasno (tak żeby na każdą porcję przypadł jeden plaster suszonego pomidora). Na pomidory układamy plasterki mozzarelli i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu. Posypujemy, startym żółtym serem/opcjonalnie posypujemy startą mozzarellą i suszonym oregano.
Krok 4 - Lasagne z cukinią i gorgonzolą foto
5
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Naczynie z lasagne nakrywamy folią aluminiową żeby makaron za szybko nie stwardniał, a ser się nie spalił. Pieczemy ok. 45 minut – na ostanie 5-7 minut można zdjąć folię z góry żeby ser się ładnie zarumienił. Po ok. 45 minutach wyjąć i odstawić na chwilę żeby wszytko lekko stężało (można też otworzyć po prostu piekarnik i dać jej chwilę odpocząć) dzięki temu łatwiej będzie się ją nakładać.
Krok 5 - Lasagne z cukinią i gorgonzolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 24.09.2013 12:39
Lazania prezentuje się bardzo smakowicie.
arbuzowo 20.09.2013 23:06
Bardzo fajne połączenie smaków
magdziorka6 19.09.2013 22:10
Z CHĘCIĄ BYM SPRÓBOWAŁA
Wiesława1 19.09.2013 12:47
musi być smaczna
joanna30 19.09.2013 08:48
Z cukinią jeszcze nie robiłam ale pewnie smaczna :)
2milutka 19.09.2013 08:32
z chęcią bym spałaszowała;)
Olga_SK 19.09.2013 08:27
Pyszne danie :)
Aga-25 19.09.2013 07:59
smaczny obiad
Agnieszka-87-25 19.09.2013 07:45
wspaniale wygląda
aisoglam 19.09.2013 06:57
Apetycznie się prezentuje :)
Lis 19.09.2013 00:10
Ciekawy i zarazem pyszny przepis:)
w mojej kuchni 18.09.2013 22:08
ale dobre jedzonko
Krzysztof15 18.09.2013 21:54
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak