Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron do lasagne

    12-15 płatów
  • sos beszamelowy

    750 ml
  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • żółty ser

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy beszamel - przepis tutaj podawałam http://www.doradcasmaku.pl/przepis/279114/sos-beszamelowy.html

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone i straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła, dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy suche płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Powinno nam wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu polane beszamelem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy delikatnie ziołami. Na wierzchu możemy ułożyć kilka kawałków masła.

Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu lazanię najlepiej odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 30.09.2014 08:02
naszłam mnie wczoraj na lasagne, tak więc dzisiaj wypróbuję Pani przepis :-)
ppaulina 10.03.2014 10:45
bardzo smaczna
gibli 01.02.2014 07:36
przepysznie
Cranberry 27.05.2013 16:06
pysznie wygląda!!!
mufinka79 29.04.2013 14:51
Dziękuję bardzo za komentarze :)
Magda24 27.04.2013 21:03
apetyczne danie
kriko 27.04.2013 20:53
przepis pycha
migotka28 27.04.2013 19:52
mniam dawno nie robiła musze chyba zrobic bo nabrałam smaka
wiola333 27.04.2013 19:46
bardzo apetyczny przepis
iwi 27.04.2013 19:24
Przepyszne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat