Lasagna z warzywami i boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty do lasagnii

  • boczek wędzony

  • cebula

  • Pomidory krojone z puszki

  • brokuł

  • szpinak morożony

  • czosnek

  • ser żółty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • oregano

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuły dzielimy na małe rózyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku.

Posiekany boczek i cebulę przesmażamy a następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy do samku solą i pieprzem, chwilę dusimy na wolnym ogniu.

Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu aż odparuje nadmiar wody.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę makaronu (ja dałam surowy), następnie warstwę szpinaku, ponownie makaron, warstwę pomidorową, makaron oraz warstwę brokuła i resztę sosu pomidorowo-boczkowego. Przykrywamy makaronem, posypujemy żółtym serem i oregano i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata73 04.12.2013 09:19
lubię ją bardzo
rjustysia 14.02.2012 11:47
Wygląda świetnie, smakuje pewnie też :)
ilka_86 04.01.2012 21:22
bardzo apetyczna
mikrusiak 22.11.2011 13:01
ślinka cieknie :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat