Langosz

Langosz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • mleko

    0,5 litra
  • śmietana 12-procentowa

    250 ml
  • żółtko jajek

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • żółty ser

    20 dkg
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej

    do smażenia
  • drożdże

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Langosz

Do 0,5 szklanki ciepłego mleka wkruszamy drożdże i posypujemy mąką-pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka i doprawiamy szczyptą soli. Resztę mleka podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta smażymy na głębokim oleju ok 10 placków. Smarujemy je wyciśniętym przez praske czosnkiem i posypujemy startym żółtym serem. Polewamy ketchupem.
Pychota:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

szajba2 23.03.2011 16:11
może być ciekawie
bernadetta2 28.02.2011 10:48
zaskakujące
bernadetta2 28.02.2011 10:48
zaskakujące
agata1722
agata1722 08.02.2011 18:14
interesujące
Barbara55 09.01.2011 14:31
ciekawe
iwona332 30.08.2010 00:03
super
rosik93 25.08.2010 12:09
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat