Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 kg -
mleko
0,5 litra -
śmietana 12-procentowa
250 ml -
żółtko jajek
2 szt -
sól
do smaku -
żółty ser
20 dkg -
czosnek
4 ząbki -
olej
do smażenia -
drożdże
1 kostka
Przepis i sposób przygotowania Langosz
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka i doprawiamy szczyptą soli. Resztę mleka podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta smażymy na głębokim oleju ok 10 placków. Smarujemy je wyciśniętym przez praske czosnkiem i posypujemy startym żółtym serem. Polewamy ketchupem.
Pychota:)
Komentarze (7)