Przepis i sposób przygotowania na: Lane kluski na pomidorówce
Porcje rosołową wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na malutkim ogniu. Kiedy na wierzch wypłynie szumowina zbieramy ją a następnie wrzucamy obrane i umyte warzywa. Doprawiamy do smaku. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie wyciągamy je. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut.Na koniec doprawiamy jogurtem.
Przygotowujemy lane kluski:
Do garnuszka wbijamy jajko ,lekko solimy i roztrzepujemy. Wlewamy wodę i wsypujemy mąkę dobrze mieszamy abyt nie było grudek.ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak ma pozostać lejąca.. Do gotującej się zupy cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem.Na koniec zagotowujemy .