Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lane kluski na pomidorówce

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa pomidorowa

porcja rosołowa 1 sztuki
marchewki 3
pietruszka 2
seler naciowy 2 sztuki
pieprz do smaku
ziele angielskie 3 ziarka
Liść laurowy suszony Prymat 2
jogurt naturalny 2 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki

Lane kluski

mąka pszenna 2 łyżki
jajko 1-2 szt
woda ok 1 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lane kluski na pomidorówce

Sposób przygotowania:
Porcje rosołową wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na malutkim ogniu. Kiedy na wierzch wypłynie szumowina zbieramy ją a następnie wrzucamy obrane i umyte warzywa. Doprawiamy do smaku. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie wyciągamy je. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut.Na koniec doprawiamy jogurtem.
Przygotowujemy lane kluski:
Do garnuszka wbijamy jajko ,lekko solimy i roztrzepujemy. Wlewamy wodę i wsypujemy mąkę dobrze mieszamy abyt nie było grudek.ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak ma pozostać lejąca.. Do gotującej się zupy cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem.Na koniec zagotowujemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.10.2014 20:21
Dobra zupa.
mysia12 22.10.2014 19:23
napewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak