Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Landrynkowy torcik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt
mąka krupczatka 9 łyżek
cukier 9 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
barwnik czerwony do ciast 1 szt
śmietanka kremowa 600 ml
śmietan fix 4 szt
cukier puder 3 łyżki
maliny świeże 0,5 kg
aromat 1 landrynkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Landrynkowy torcik

Przygotować formę w kształcie serca. Posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier. Dobrze wymieszać. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy z jajek, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać barwnik (ilość barwnika wpływa na intensywność koloru) i aromat landrynkowy. Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą upiec osobno. Piec 25 minut w 160 st C. Ostudzić.Z dwóch zeskrobać wierzch. Przełożyć na talerzyk. Wysuszyć. Rozetrzeć w rękach. Śmietanę ubić mikserem. Dodać śmietan-fixy i cukier puder. Dobrze wymieszać.

Na pierwszą część ciasta ( z zeskrobanym wierzchem ) wyłożyć 3 łyżki bitej śmietany i równo rozsmarować. Na śmietanę wyłożyć malinki. Przykryć drugim ciastem z zeskrobanym wierzchem. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę i przykryć trzecim ciastem. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną i obsypać uprzednio zeskrobanym i wysuszonym ciastem. Udekorować wg własnego pomysłu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nikolaxxxx 03.02.2014 19:28
dziękuję bardzo :)
mitek111 03.02.2014 18:15
ale tu pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak