Łamańce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 1 łyżeczka

  • sól

  • żółtko 1 szt

  • płynny miód 100 ml

  • śmietanka 18% 3 łyżki

  • mak 250 g

  • migdały 10 szt

  • skórka starta z cytryny 1 szt

  • mąka 140 g

  • masło 60 g

  • cukier puder

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i osuszyć. Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 15min , osączyć i zemleć 3 razy razem z migdałami. Dodac miód, śmietankę,
skórkę cytrynową i ucierać 10min. Przygotować łamańce: mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtko, śmietanę, sól.
Zagnieść ciasto, schłodzić je, rozwałkować na grubość 4mm, pokroić na romby i piec 10min. w temp. 200 stopni.
Podawać w salaterce z powtykanymi łamańcami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edyta38 01.06.2011 09:02
fajna nazwa:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat