Przepis i sposób przygotowania na: Lahmacun-turecka pizza z jagnięciną
Przesiać mąkę do miski i wymieszać z łyżeczką soli, zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Dolać szklankę ciepłej wody i zacząć delikatnie mieszać. Dodać oliwę, wymieszać, wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 8 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Przygotowanie farszu: w blenderze rozdrobnić mięso, czosnek i natkę, wyłożyć do naczynia. Następnie rozdrobnić paprykę, cebulę i cukinię. Warzywa wycisnąć i połączyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili (można pominąć).
Przygotowane ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek i ułożyć na nim farsz.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 8 min.
Lahmacun najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.
Smacznego!