Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Lahmacun-turecka pizza z jagnięciną

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Lahmacun to turecka pizza, która zachwyca cienkim ciastem i mięsnym farszem. Nie musicie jechać na Bliski Wschód, by spróbować smaku Orientu w czystej formie. Do tego warzywa, przyprawy i mamy danie idealne!

Składniki:

mąka
350 gramów
drożdże suche
2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
cebula czerwona
1 mała
natka pietruszki
3 gałązki
papryka
100 gramów
cukinia
100 gramów
chili
sól, pieprz
oliwa
2 łyżki
jagnięcina
300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Lahmacun-turecka pizza z jagnięciną

Przesiać mąkę do miski i wymieszać z łyżeczką soli, zrobić wgłębienie i wsypać drożdże. Dolać szklankę ciepłej wody i zacząć delikatnie mieszać. Dodać oliwę, wymieszać, wyciągnąć ciasto na blat i wyrabiać ok. 8 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Przygotowanie farszu: w blenderze rozdrobnić mięso, czosnek i natkę, wyłożyć do naczynia. Następnie rozdrobnić paprykę, cebulę i cukinię. Warzywa wycisnąć i połączyć z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili (można pominąć).

Przygotowane ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek i ułożyć na nim farsz.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 8 min.

Lahmacun najlepiej smakuje z naturalnym jogurtem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.03.2013 23:50
ale ciekawe
caralajna 13.07.2012 17:12
ale cudo! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak