Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty makowiec
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę (duży kubek) , mąkę, proszek i rozpuszczoną margarynę.
2/3 ciasta wyłożyć na brytfannę, następnie na to owoce z puszki pokrojone w ósemki. Na owoce wyłożyć mak. Może to być gotowa masa makowa z puszki, albo przygotowana wg przepisu:
sparzony mak przemleć. Żółtka ucierać z cukrem aż do białości, następnie dodawać po łyżce maku i dalej ucierać. Gdy mak jest dobrze utarty to dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kawę i pianę ubitą na sztywno.
Całość przykrywamy pozostałym ciastem. Jeśli zrobiło się zbyt gęste to można dodać do niego 2 łyżki stołowe mleka.
Piec około 40-45 minut .
Wierzch ciasta polewamy grubą warstwą polewy czekoladowej.