łaciata babka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • cukier

    30 dkg
  • masło roślinne

    25 dkg
  • jajka

    4
  • mleko

    1 szklanka
  • kakao

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 paczka
  • cukier puder

    do opruszenia
  • margaryna

    do smarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć masło z 20 dkg cukru i żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz ubitę na pianę białka. Wymieszać dokładnie i rozdzielić ciasto na połowy. Do jednej polowy dodać kakao, resztę cukru i dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej formy babkowej włożyć warstwę ciasta białego a na wierzch warstwę kakaowego. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. półtorej godziny. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 14.10.2011 13:06
fajna nazwa babka też

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat