Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gotowych łabędzi będzi około 3 duże tacki

margaryna 50 dag
woda 1 l
mąka pszenna 50 dag
jajko 15

Składniki na bita śmietanę

śmietana kremówka 1 l
cukier puder 7 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Dekoracja

polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie

Wykonanie ciasta :
Wodę gotujemy z margaryną . Do gotujących się produktów dodajemy mąkę i dobrze roztrzepujemy trzepaczką. Następnie odstawiamy na ostygnięcia. Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy trzepaczką , pod koniec ubijamy mikserem ręcznym . Następnie na wysmarowanej blasze układamy za pomocą szprycy układamy ciasto w kształcie pytajnika- to będzie element stanowiący szyję i głowę naszych łabędzi. Następnie tułów wykonujemy z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Następnie pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku . Ciasto będzie wtedy gotowe gdy będzie dość dobrze wypieczone.
Wykonanie bitej śmietany :
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody .Następnie śmietanę ubijamy dodajemy cukier i letnią żelatynę.
Przełożenie łabędzi :
Ciasto na tułów przecinamy wzdłuż na 2 części . Uzyskujemy wtedy 2 części . W dolnej części nakładamy bitą śmietanę , następnie z przodu imitującą szyję łabędzia . Skrzydła uzyskujemy po ponacinaniu górnej części . Układamy je po obu stronach przykrywając delikatnie wierzch bitej śmietany. Na koniec całość polewamy delikatnie polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.04.2015 13:36
Bardzo fajne ci wyszły
Futka 08.04.2015 09:24
Wspaniałe, pomysłowe i niezwykle smakowite te łabędzie! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak