Kwaszone pomidory

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małe pomidorki

    2 kg
  • sól

    10 dkg
  • czosnek

    2 ząbki
  • korzeń chrzanu

    kawałek
  • liście czarnej porzeczki

  • Majeranek suszony Prymat

  • koper świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory dokładnie umyć,osaczyć
ułożyc na liściach czarnej porzeczki w wyparzonych wekach.
dodac czosnek,kawałek korzenia chrzanu ,koper i majeranek.
1,5 litra wody zagotowac z solą,zalac pomidory i zamknąć słoje.
Trzymac dwa dni w temperaturze pokojowej a potem przenieść w chłodne miejsce.
gdy dobrze ukisną mozna je pasteryzować 15 min. w temperaturze 85 stopni.
Doskonały dodatek do potraw miesnych,sosów i zup.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 15.05.2012 23:49
ciekawe
Mariposas 02.12.2011 15:50
bardzo ciekawy przepis
traktorek 01.01.2011 13:49
kiszone to dla mnie duża nowość
marta0906 05.11.2010 21:37
coś nowego:)
etka 26.10.2010 10:51
Jadłam kiedyś kiszone pomidory z Białorusi, nie przypadły mi do gustu, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia do nowości ;)
eli_555 04.10.2010 22:06
pychotka
gacopierz23 10.07.2010 09:40
tego nie znałam spróbuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat