Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica na sposób góralski

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 0,5 kilograma
słonina 10 dag
kiełbasa wędzona 20 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
kapusta kiszona 0,5 kilograma
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica na sposób góralski

Boczek włóż do garnka i zalej ok. 3 litrami wody. Zagotuj a następnie włóż marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i dopraw solą i pieprzem. Kiedy boczek będzie miękki wyjmujemy go i kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru dolewamy ok. 1/3 szklanki kwasu z kapusty i wrzucamy kapustę (można ją pokroić) – WAŻNE nie wyciskamy kapusty. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę słoninę i cebulę aż będą złocisto-brązowe i dodajemy do gotującej się kapusty. Gotujemy aż kapusta będzie w miarę miękka. Następnie kroimy kiełbasę na grubsze kawałki i wrzucamy do zupy. Na sam koniec wyciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą (wg uznania). Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, aby wszystkie składniki wydobyły swój aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 21.11.2013 20:17
Pyszności:)
idealme 21.11.2013 19:09
smaczne danie :)
jussta 21.11.2013 19:00
Apetyczne :)
Cranberry 21.11.2013 18:32
Pyszne jedzonko
norweska20 21.11.2013 18:24
potrawa z mojego regionu- uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak