Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia z żurawiną i śliwkami suszonymi

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tym razem zapraszam do zapoznania się z przygotowaniem kutii na wieczerzę wigilijną!

Składniki:

Składniki:

pszenica 125 gramów
mak 125 gramów
rodzynki 100 gramów
żurawina 100 gramów
śliwki suszone 100 gramów
orzechy 200 gramów
miód akacjowy 125 mililitrów
brązowy rum 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia z żurawiną i śliwkami suszonymi

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić kutię na Wigilię, to poniższy przepis jest dla Was! Jej smak wzbogacony jest o słodko-kwaśną żurawinę i suszone śliwki, które należy moczyć w rumie.

 

1. Pszenicę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Gotujemy przez około godzinę, zmieniając dwukrotnie wodę. Pszenica ma być miękka. Odcedzamy.

2. Mak mielimy, gotujemy w mleku, studzimy i przy pomocy gazy odciskamy.

3. Rodzynki, śliwki i żurawinę moczymy w rumie, następnie osączamy.

4. Orzechy siekamy na malutkie kawałki.

5. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dokładnie łączymy z miodem. Później przekładamy w chłodne miejsce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak