Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pszenica 200 gram
miód 6 łyżek
rum 6 łyżek
mak 100 gram
bakalie 250 gram

Porada

jako bakalii użyłem orzechów włoskich, migdałów, suszonych daktyli i moreli, rodzynek. Można użyć gotowego maku z puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Kutię zaczynamy przyrządzać na dwa dni przed Wigilią. Pszenicę dokładnie płuczemy wodą, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia pszenicę ponownie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (od 1 do kilku godzin). Odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia.

Mak płuczemy i parzymy, odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 godz, aby napęczniał. Mielimy.

Kroimy bakalie.

Mieszamy pszenicę z makiem, bakaliami, miodem oraz rumem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.01.2015 23:44
lubię bardzo kutię
Kolorowa 01.01.2015 20:53
uwielbiam to danie !
Habibi 01.01.2015 20:15
u nas kutia jest obowiązkowa na święta Bożego Narodzenia oraz na Nowy Rok i właśnie ją dojadam :)
gosia561 01.01.2015 20:11
świąteczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak