Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus perłowy w grzybami leśnymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Chociaż w tym roku grzybów jest mało, to na smaczny obiad uzbierać mi się udało. Po oczyszczeniu, niektórych odrzuceniu 350 g grzybów mi zostało, i z nich danie z kuskusem perłowym „powstało”. Trochę jak risotto przygotowywałam, dzięki temu niepowtarzalny smak uzyskałam.

Składniki:

Kuskus perłowy w grzybami leśnymi:

prawdziwki 200 g
borowiki 200 g
cebula biała 1 szt.
masło 1 duża łyż.
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.5 mała łyż.
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
chili 1 szczypta
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
bulion warzywny 1.5 litra
kuskus 240 g
sos sojowy ciemny 1 duża łyż.
sól do smaku 1 mała łyż.
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 mała łyż.
szczypiorek 1 pęczek

Porada

Używamy kuskus perłowy, który jest dużo większy od zwykłego i należy go gotować. Soli, chili, pieprzu dodajemy do smaku wg własnego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus perłowy w grzybami leśnymi

Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki, a cebulę w kostkę.
Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Całość smażymy.

W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l).
Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę, sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu.
Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej kaszy. Dusimy ok. 20 min do momentu, aż kuskus będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy, w trakcie dolewamy gorącej wody tyle ile wchłonie kasza.

Na samym końcu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak