Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus perłowy w grzybami leśnymi
Oczyszczone grzyby kroimy na niewielkie kawałki, a cebulę w kostkę.
Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę i dodajemy grzyby. Całość smażymy.
W garnku lub czajniku zagotowujemy wodę (ok. 1,5l).
Do grzybów wlewamy 250 ml wody, dodajemy curry, kurkumę, sos sojowy, 3 łyżki bulionu warzywnego, przykrywamy pokrywą i dusimy ok. 5 min na wolnym ogniu.
Dodajemy kuskus (wysypujemy z woreczków), mieszamy i zalewamy wodą ok. 1 cm powyżej kaszy. Dusimy ok. 20 min do momentu, aż kuskus będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy, w trakcie dolewamy gorącej wody tyle ile wchłonie kasza.
Na samym końcu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku.
Smacznego!