Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kushari / Kuszari

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron 500 g
soczewica 100 g
ciecierzyca 100 g
ryż 100 g

sos

pomidory krojone z puszki 400 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
czosnek 3 zabki
cebula 2 szt
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kushari / Kuszari

Makarony gotujemy al dente / odcedzamy.

Przepłukaną soczewicę i ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ryż kotujemy na sypko.

SOS:

Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą , doprawiamy solą , pieprzem i łyżeczką cukru.

Dusimy na bardzo wolnym ogniu.

Osobno podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.

Dodajemy do sosu i dusimy ok. 20 minut , co jakiś czas mieszając.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Nakładamy makaron , na to ryż , soczewicę zmieszaną z ciecierzycą i obficie polewamy gorącym sosem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.03.2014 20:08
wyśmienite wegetariańskie danie:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak