Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kus kus z sosem ze świeżych grzybów z drobiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 sztuki
grzyby leśne 300 g średnich świeżych
cebula 1 średnia
masło 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
bulion drobiowy 2 kubki
natka pietruszki 2 łyżki drobno posiekanej
kus-kus 0,5 kubka
sól
śmietana 12-procentowa 3 (do gotowania)
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kus kus z sosem ze świeżych grzybów z drobiem

Kroki postępowania

1
Udka kurczaka oddzielić mięso od kości. Mięso pokroić w mniejsze kawałki (my zrobiliśmy to razem ze skórą, ale jak ktoś nie lubi to można bez). Podsmażyć na oleju przez około 5 min, posypując papryką ostrą, solą i pieprzem.

Na maśle podsmażyć przez około 2 min oczyszczone grzybki pokrojone w mniejsze kawałki, i cebulkę, delikatnie posolić i popieprzyć.

W garnku podgotować 1 kubek bulionu (u nas z rosołu razem z liściem laurowym i zielem angielskim). Do gotującego się bulionu dodać grzybki z cebulką. Pogotować razem około 5 min.
Krok 1 - Kus kus z sosem ze świeżych grzybów z drobiem foto
2
Następnie dodać mięso i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 min. Następnie dolać jeszcze kubek bulionu i dusić kolejne 20 min, pod koniec dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Krok 2 - Kus kus z sosem ze świeżych grzybów z drobiem foto
3
Podawać z kus kusem zrobionym wg przepisu na opakowaniu.
Krok 3 - Kus kus z sosem ze świeżych grzybów z drobiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niki22 14.11.2013 10:00
mmmmm świerze grzybki :)
Barbara/zuza22_85 14.11.2013 09:58
bardzo dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak