Kurze nogi po warmińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki kurczaka

    2 szt.
  • ziemniaki

    400 g
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • porzeczki czerwone

    150 g
  • zioła

    do smaku
  • sos sojowy

    100 ml
  • oliwa

    100 ml
  • cebula

    8 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, ostudzić. Mięsko umyć, oczyścić, wysuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, włożyć do miski z sosem sojowym, poobracać i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny. Małą cebulkę (ostrą) i czosnek obrać, nie kroić. Papryczkę pokroić na kawałki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięsko, dodać cebulki, czosnek i papryczkę, zalać resztą marynaty, polać oliwą, posypać imbirem i majerankiem. Wstawić otwarte naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni. Piec ok. 1 godziny. Ziemniaki wysypać na blaszkę, skropić oliwą, posypać grubo mielonymi pieprzem i solą oraz ziołami. Gdy minie 1 godzina pieczenia mięska wstawić ziemniaczki do pieca. Do naczynia z mięsem dodać wydrążone połówki jabłek i umyte porzeczki. Naczynie przykryć i wstawić do pieca. Zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec do zrumienienia się ziemniaczków (mieszanych co jakiś czas) ok. 30 - 45 minut. SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 19.10.2012 21:52
pyszne
Rafał10 22.09.2012 10:57
lubię jak dania są dobrze przyprawione :) Świetne !
eliza135 16.09.2012 20:22
pychotka
andrzej10 12.09.2012 21:37
ciekawe
gusia1000 08.09.2012 22:05
Zgadzam się.
ziutula 05.09.2012 19:23
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat