Kurki w śmietanowym sosie z pietruszką i kurczakiem

Kurki w śmietanowym sosie z pietruszką i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kurki mogłabym jeść codziennie: na śniadanie, obiad i kolację. Uwielbiam je w najprostrzej postaci, w kremowym sosie z dodatkiem pietruszki są idealną propozycją na obiad.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurki

    250 g
  • śmietanka 30%

    5 łyżek
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pietruszka zielona

    1 duża łyż.
  • masło 82%

    1 łyżka
  • pierś z kurczaka zagrodowego

    1 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki oczyszczamy, osuszamy.
Kroimy tylko te największe na pół.

Cebulę obieramy i siekamy.
Pietruszkę myjemy i siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałkie wielkości około 2 cm. Smażymy na patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu kiedy nabierze żółtego koloru, dodajemy czosnek smażymy przez kolejną minutę.
Następnie dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, do momenty kiedy zmiękną. Dodajemy śmietankę i gotujemy około 10 minut, mieszając co chwilkę. Dodajemy pietruszkę, kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos podaję najczęściej z makaronem tagiatelle.

Smacznego!

Bardzo ważne, żeby kurki przed smażeniem były dobrze osuszone.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat