Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki w śmietanowym sosie z pietruszką i kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Kurki mogłabym jeść codziennie: na śniadanie, obiad i kolację. Uwielbiam je w najprostrzej postaci, w kremowym sosie z dodatkiem pietruszki są idealną propozycją na obiad.

Składniki:

Składniki

kurki 250 g
śmietanka 30% 5 łyżek
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
pietruszka zielona 1 duża łyż.
masło 82% 1 łyżka
pierś z kurczaka zagrodowego 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Bardzo ważne, żeby kurki przed smażeniem były dobrze osuszone.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki w śmietanowym sosie z pietruszką i kurczakiem

Kurki oczyszczamy, osuszamy.
Kroimy tylko te największe na pół.

Cebulę obieramy i siekamy.
Pietruszkę myjemy i siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałkie wielkości około 2 cm. Smażymy na patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na bok.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu kiedy nabierze żółtego koloru, dodajemy czosnek smażymy przez kolejną minutę.
Następnie dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, do momenty kiedy zmiękną. Dodajemy śmietankę i gotujemy około 10 minut, mieszając co chwilkę. Dodajemy pietruszkę, kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos podaję najczęściej z makaronem tagiatelle.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak