Przepis i sposób przygotowania na: Kurki w śmietanowym sosie z pietruszką i kurczakiem
Kurki oczyszczamy, osuszamy.
Kroimy tylko te największe na pół.
Cebulę obieramy i siekamy.
Pietruszkę myjemy i siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Kurczaka myjemy, kroimy na kawałkie wielkości około 2 cm. Smażymy na patelni i posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na bok.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu kiedy nabierze żółtego koloru, dodajemy czosnek smażymy przez kolejną minutę.
Następnie dodajemy kurki i smażymy przez około 8 minut, do momenty kiedy zmiękną. Dodajemy śmietankę i gotujemy około 10 minut, mieszając co chwilkę. Dodajemy pietruszkę, kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos podaję najczęściej z makaronem tagiatelle.
Smacznego!