Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki marynowane

5.0
(65)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wszyscy, którzy kochają kurki, szukają sposobu jak cieszyć się tymi grzybami cały rok. Skorzystajcie z tego przepisu na marynowane kurki i zamknijcie kawałek lasu w słoiku!

Składniki:

Lista składników

kurki wg uznania

Zalewa

ocet 1 szklanka
woda 5 szklanek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki marynowane

Jak marynować kurki? Proces jest bardzo prosty! Dobrze oczyszczone, żółte grzybki należy oczyścić, umieścić w zalewie octowej, dodać przyprawy i parę razy zagotować. Wszystkie kroki postępowania są szczegółowo opisane w tym przepisie. Co ważne, tak przyrządzone marynowane kurki nie wymagają pasteryzowania!

Kroki postępowania

1
Kurki należy oczyścić i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Kurki marynowane foto
2

W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i gotować grzyby od 20 do 30 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzić na sitku.

Krok 2 - Kurki marynowane foto
3

Przygotowujemy składniki zalewy: wodę, ocet, sól, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie zagotowujemy.

Krok 3 - Kurki marynowane foto
4
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 4 - Kurki marynowane foto
5

Na wrzącą zalewę wkładamy cebulę, ponownie zagotowujemy i gotujemy dwie minuty.

Grzyby wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Tak przygotowane grzyby odstawiamy aż do całkowitego ostudzenia. Nie pasteryzujemy!

Krok 5 - Kurki marynowane foto

Marynowanie kurek pozwoli nam cieszyć się pysznym smakiem grzybków przez dłuższy czas. Świetnie będą pasować jako dodatek do mięsa, ryżu, sosów, sałatek, a także kanapek. Marynowane kurki będą gotowe do spożycia już po kilku dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.08.2014 21:20
pyszne grzybki
IZABELA29 31.07.2014 08:52
świetne zapasy
gacopierz23 20.07.2014 10:56
przydatne zapasy
ppaulina 04.07.2014 21:09
pyszne te grzybki
Alex_M 29.06.2014 17:57
rewelacyjne zapasa na zimę :)
Laila2786 25.06.2014 16:49
co za pychotka
Ola1young 25.06.2014 13:14
ja bym tez prosiła o 1 słoiczek :)
romanrafal
romanrafal 23.06.2014 18:34
zazdroszczę takich kurek,pyszne
mysza75 23.06.2014 11:01
ale pyszności na zimę idealne
adelajda 23.06.2014 07:43
Ja sama mogę zaprawić to nie proszę o słoiczek ale tylko o mały koszyczek świeżych !!!
barbara11561 22.06.2014 23:22
Bożenko-ty nie masz serca-tak kusić nas tymi kurkami??
mirosława4 22.06.2014 22:49
moje ulubione
BernadettaP 22.06.2014 22:13
Za taki słoiczek dałabym się pokroić :P
anemon 22.06.2014 21:12
Przepięknie się prezentują w tych słoiczkach, takie złociste.
Renata9 22.06.2014 20:10
jakie smaczne, bardzo lubię kurki
Czyki 22.06.2014 19:45
Ile ja bym dała za taki wspaniały słoiczek, cudownych kurek :):)
Grazyna0211 22.06.2014 19:03
moje ulubione grzybki kocham je w każdej postaci a te wyglądają bardzo apetycznie
ben-ka 22.06.2014 18:44
Nie ma problemu Misiu,Tobie zawsze!!!
misia53 22.06.2014 18:25
Beniu kochana , chociaż jeden słoiczek bym taki chciała.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak