Kurki i polędwiczki w azjatyckim małżeństwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1/2 kg
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 szczypta
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby rozmrażamy, osuszamy, czyścimy. Mieszamy razem sos sojowy, ocet ryżowy i cukier na jednolitą marynatę. Polędwiczki pokrojone w plastry zalewamy tą marynatą i odstawiamy na godzinę. Cebulę kroimy w piórka.
Do woka wlewamy oba oleje i rozgrzewamy. Dodajemy imbir i czosnek, podsmażamy minutę szybko mieszając. Następnie do woka dodajemy mięso wraz z marynatą. Smażymy razem 2 min, aż mięso się przyrumieni, dodajemy cebulę oraz grzyby. Smażymy razem ok. 5 min. Na koniec doprawiamy solą i olejem sezamowym. Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.12.2015 10:30
pyszny ;pomysł
wedith1 02.08.2012 13:20
Boskie!!!!
dwa pokoje z kuchnią 09.04.2012 08:18
lubię polędwiczki w kurkach, zawsze jadłam w sosie śmietanowym, ale kiedyś spróbuję takich
treonina 09.04.2012 00:09
a to dopiero wykwintne danie! aż chciałoby się spróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat