Kurczakowe roladki

Kurczakowe roladki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • masło

    60 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    1/4 szkl.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/3 szkl.
  • jajko

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • ser gouda

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W naczyniu wymieszać masło z czosnkiem, pietruszką, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić masło solą i pieprzem, podzielić na 4 równe części i uformować wałeczki.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Dobrze jeśli będzie twarde.
Piersi roztłuc tłuczkiem na kotlety dosyć cienkie. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i kawałek sera i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.
Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę.
Rozgrzać głęboki olej i smażyć do uzyskania złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smakosz6 14.02.2012 13:14
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat