Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany z fasolą adzuki , kukurydzą i ryżem
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości.
Ryż gotujemy al dente.
Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pomidory wraz z zalewą wlewamy do miski ( większe kroimy na kawałki ) , dodajemy kukurydzę , ugotowaną fasolę i ryż.
Doprawiamy delikatnie do smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do naczynia do zapiekania posmarowanego delikatnie olejem.
( Używamy oleju rzepakowego , gdyż to właśnie olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego m.in. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca, a ponadto zawiera sporo witaminy E i K ).
Na wierzch , delikatnie zanurzając układamy nasze kawałki kurczaka.
Całość skrapiamy resztą oleju i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.
Po ok. 20 min ( 15 minut przed końcem zapiekania ) układamy na górze nasze plastry żółtego sera.
Zapiekamy do momentu aż mięso będzie miękkie a ser roztopiony.
Podajemy gorące obficie oprószone świeżą bazylią.
Smacznego!