Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z ziemniakami i cukinią
2 ząbki czosnek
1 mała gałązka rozmaryn
1 średnia cukinia
7 ziemniaków (średnich)
sól morska,pieprz kolorowy,papryka ostra,przyprawa do kurczaka wg.uznania
olej
Umytą i oczyszczoną połówkę kurczaka doprawiamy w/w przyprawami ilość przypraw wg.uznania.(Ja doprawiłam bardziej na ostro)
Cukinię myjemy i wydrążamy miąższ (kroimy w pół plasterki) Obrany czosnek w słupki lub na połówki.Ziemniaki obieramy i myjemy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.Wkładamy przyprawione mięso i posypujemy je świeżymi listkami (igiełkami) rozmarynu.Obok układamy ziemniaki i cukinię,lekko warzywa solimy.Całość delikatnie kropimy olejem i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C (grzanie góra-dół,środkowa półka) i pieczemy 1 godzinę i 10 minut.(od czasu do czasu odkrywamy i polewamy tłuszczem całość jaki się wytopił z kurczaka)Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze z termoobiegiem do przypieczenia się skórki kurczaka. Dzielimy na porcje i rozkładamy na talerze.
Podajemy np. z ulubioną sałatką/surówką lub ogórkiem małosolnym...
SMACZNEGO :-)
To co tygryski lubią najbardziej czyli pyszny pieczony kurczaczek ;)