Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
2 sztuki -
chińska mieszanka warzywna
450 gram -
sos sojowy
2 łyżki -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa curry orientalna Prymat
0,5 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
olej do smażenia
-
ryż długoziarnisty
4 torebki
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszcz pozostały ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszankę warzyw i smażymy do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, słodką i ostrą papryką oraz curry, dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami.
Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć piersi z indyka .![]()
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)