Kurczak z trawą cytrynową i chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 g
  • sos rybny

    3 łyżki
  • olej ryżowy

    2 łyżki
  • brązowy cukier

    1 ½ łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • papryczka chili

    2 szt.
  • cebula

    ½ szt.
  • mleczko kokosowe

    100 ml
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • szczypior

    do dekoracji
  • trawa cytrynowa

    3 (mielona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
W naczyniu umieścić sos rybny, brązowy cukier oraz połowę posiekanych ząbków czosnku, posiekaną papryczkę chili oraz łyżkę mielonej trawy cytrynowej. Wymieszać.
Krok 2 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Do przygotowanej marynaty dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Krok 3 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Patelnię ustawić na średnim ogniu. Wlać olej i włożyć resztę posiekanego czosnku i chili. Podsmażyć.
Krok 4 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Dodać pozostałą część mielonej trawy cytrynowej.
Krok 5 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Dodać kawałki kurczaka razem z marynatą. Smażyć 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Wlać mleczko kokosowe i bulion drobiowy. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Dusić pod przykryciem około 8 minut.
Krok 7 - Kurczak z trawą cytrynową i chili foto
Kurczaka z trawą cytrynową i chili przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 10.12.2012 22:34
teraz jak będę widział trawę cytrynową będę też wiedział jak ją dobrze wykorzystać. Niech inni też się dowiedzą :o)
misia53 21.03.2012 23:27
ja poproszę.... trawka teraz chodliwa......hihi...
Aga20 21.03.2012 09:30
mmmmm moje smaki;) uwielbiam takie tajskie połączenie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat