Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z szalotką i sezamem
- 250g cebuli (u mnie szalotka)
Kurczaka przyprawiłam solą, pieprzem i papryką. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Piekarnik (gazowy) nastawiłam na 210 stopni, naczynie z kurczakiem przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut. Ściągnęłam folię, zmniejszyłam temperaturę na 195 stopni i piekłam jeszcze 20 minut.
Każdą cebulę pokroiłam na 4 części, przełożyłam na patelnie dodałam łyżkę masła , lekko posoliłam i dusiłam pod przykryciem. Jak cebula zaczęła się przypiekać dolewałam trochę wody i tak kilka razy by cebula się nie zwęgliła tylko dzięki wodzie uzyskiwała ciemny sos. Kiedy cebulka była prawie miękka dodałam sezam i dusiłam do całkowitej miękkości. Dodałam ocet balsamiczny, zagotowałam.
Ile wody dodawałam? Dodawałam tak by za każdym razem (3-4) nie było wyżej płynu niż 5-7 mm.
Na patelnię przelałam z mięsa połowę uzyskanego tłuszczu i wymieszałam. Następnie przełożyłam to na upieczonego kurczaka. Podałam do gotowanych ziemniaków i sałaty z jogurtem greckim (z odrobiną miodu).
Smacznego