Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z sosem curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
imbir 40 g
olej sezamowy 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
przyprawa pięć smaków 1/2 łyżeczki
sos
bulion 1 szklanka
chilli 1
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
czosnek 3 ząbki
cukier brązowy 1 łyżeczka
sos rybny
ocet ryżowy
pasta curry 1 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z sosem curry

Pierś kroimy w dużą kostkę, imbir kroimy w paseczki i dodajemy do kurczaka oraz łyżeczkę oleju sezamowego. Do piersi dodajemy przyprawę pięć smaków i sos sojowy. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do lodówki na 30 min. Kurczaka w marynacie umieszczamy w koszyku do gotowania na parze. Gotujemy na parze około 10 min.
W woku rozgrzewamy olej archaidowy i wrzucamy posiekany czosnek, dymkę, chili i przesmażamy. Dodajemy pastę curry, którą rozprowadzamy w bulionie. Sos doprawiamy cukrem, sosem rybnym i octem ryżowym. Kyrczaka podajemy z ryżem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 22.09.2013 13:31
mniam, lubię takie dania;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak