kurczak z ryżem i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    4 szt
  • ryż

    1 szkl
  • czarne oliwki

    10 szt
  • bulion drobiowy

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka podsmażyć na oliwie z posiekana cebulą i czosnkiem, przyprawiając przyprawą do kurczaka. Marchewki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroić na kawałki, połączyć z oliwkami. Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia. Mięso przykryć warstwą startej marchewki, zasypać ryżem, całość zalać gorącym bulionem, dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż zmięknie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 13.07.2011 21:14
lubię dania z oliwkami
Roman5 05.03.2011 11:30
ciekawe
accee 14.02.2011 22:14
Smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat