Kurczak z pomarańczami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    2 kg
  • sól

  • pieprz

  • mąka

    3 łyżeczki
  • sok pomarańczowy

    500 ml
  • cytryny

    2 łyżki
  • pomarańcza

    2 szt
  • dżem porzeczkowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z pomarańczami foto
- ok 2 kg kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
sos
- 3 łyżeczki mąki
- 500ml soku pomarańczowego 100%
- 2 łyżki cytryny
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki wywaru wołowego
- 2 łyżki dżemu z czarnej (lub czerwonej) porzeczki
Krok 2 - Kurczak z pomarańczami foto
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem i piecz 1,5h w 200 stopniach. Po pierwszej godzinie obróć mięso.
Krok 3 - Kurczak z pomarańczami foto
Odlej 2 łyżki tłuszczu z mięsa i wymieszaj z mąką. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj by nie było grudek, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, wywar, dżem oraz cząstki z pomarańcz. Gotuj na małym ogniu do 10 min. Sos polej kurczaka, lub podaj osobno.
Krok 4 - Kurczak z pomarańczami foto
Podałam tylko do ryżu pełnoziarnistego. Mocno pomarańczowy sos idealny do drobiu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 31.12.2012 10:47
świetne pomyślany sosik, który wzbogaca smak drobiu. jestem bardzo ciekawy jakby smakowała pierś z kaczki w tym sosie
motyl 07.05.2012 10:09
apetyczny
motyl 07.05.2012 10:09
apetyczny
pioge7 07.05.2012 08:55
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat