Kurczak z pieczarkami na szybki obiad

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    3 szt.(udo z kurczaka)
  • cebula

    1 szt,
  • pieczarki

    300 g,
  • masło klarowane

    2 -3 łyżki,
  • sól

    do smaku,
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka,
  • Rozmaryn suszony Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • śmietana 30%

    150 - 200 ml,
  • koper świeży

    1/4 pęczka,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uda kurczaka obrać ze skóry,odkroić od kości i pokroić na różnej wielkości kawałki.
Lekko nasolić, natrzeć czosnkiem granulowanym,posypać rozmarynem, tymiankiem, odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut.
Na patelni rozgrzać połowę masła klarownego , dodać mięso z kurczaka i smażyć nie mieszając lecz tylko obracając kawałki mięsa przez około 15 minut.
Na osobnej patelni rozgrzać drugą część masła klarownego, dodać obraną , pokrojoną w kostkę cebule ,lekko zeszklić, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki i podsmażać do miekkości pieczarek (co jakiś czas przemieszać ).
Usmażone mięsu połączyć z pieczarkami , wymieszać.
Doprawić do smaku w razie potrzeby solą.
Całość zalać śmietaną, gotować jeszcze chwilę, by sos zgęstniał.

Gotowe oprószyć posiekanym koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.07.2017 08:55
Dziękuję;)
gusia1000 29.06.2017 22:49
Dobry obiad.
gosia56 28.06.2017 15:43
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat