Kurczak z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak sprawiony

    1 szt
  • pieczarki

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • sól, pieprz, Przyprawa do zup Kucharek-

    do smaku
  • natka pietruszki

  • mąka

    3 łyżki
  • śmietana słodka 18%

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego i umytego kurczaka posól i odstaw na około 20 minut. Obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu. Chwilę smaż z każdej strony. Wrzuć pokrojoną w półksiężyce cebulę i dalej podsmażaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć do kurczaka. Podsmażaj mieszając. Podlej około 1 szklanki wody, dodaj maggi i pieprz, dodaj natkę, przykryj i duś na małym ogniu. Gdy kurczak będzie miękki wyłóż mięso, wlej śmietanę i cały czas mieszając zagotuj sos, przypraw do smaku. Włóż z powrotem mięso do sosu i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami lub ryżem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 24.02.2012 12:14
Z pewnością smaczne danie :)
cukiereczek 29.12.2011 17:33
fajny przepis
caroline1983 21.05.2011 20:42
Dobry pomysł na obiad
buksiak12 30.08.2010 10:39
uwielbiam dania z kurczakiem
Dorota71 30.08.2010 10:02
mniam mniam super przepis
Emilia22 30.08.2010 09:38
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat