Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Tak przygotowany kurczak może być nie tylko ekspresową propozycją na świąteczny obiad, ale również idealnie sprawdzi się w dowolny dzień roku. Udka smakują naprawdę rewelacyjnie, są miękkie i delikatne.

Składniki:

Na 2 porcje:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

masło do smażenia 0.5 łyżki
bulion warzywny 400 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki

Ponadto:

suszona żurawina 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z patelni z suszoną żurawiną

Udka z kurczaka należy umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.

Tak przygotowanego kurczaka z obu stron podsmażyć na maśle.

Następnie na patelnię z mięsem wlać około 200 ml wody/bulionu oraz wrzucić suszoną żurawinę, ziele angielskie i liście laurowe.

Całość dusić pod przykryciem przez około 50 minut - do miękkości udek.

W międzyczasie i w razie potrzeby podlać je pozostałą wodą/bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:25
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 05.12.2018 13:02
Bardzo ładne i apetyczne danie. Żurawina to świetny dodatek do takiego kurczaka.
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:08
Smakowity i kuszący kurczak;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak