Przepis i sposób przygotowania na: Nóżki kurczaka z grilla z suszonymi pomidorami i oliwkami
Przepis na wyśmienite, grillowane nóżki kurczaka które zawdzięczają swój wyjątkowy smak marynacie ze składników charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej: suszonych pomidorów, czarnych i zielonych oliwek, czosnku oraz oregano.
1. Natnij głęboko w 4 miejscach każdą nogę z kurczaka.
2. Umieść mięso w szklanym lub plastikowym naczyniu
3. Wymieszaj pokrojone w plastry oliwki z oliwą, czosnkiem i pastą z suszonych pomidorów.
4. Dodaj oregano i pieprz i jeszcze raz wymieszaj.
5. Posmaruj kurczaka powstałą mieszanką, wepchnij ją również w zrobione w pierwszym kroku nacięcia.
6. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na ok 2h.
7. Piecz zamarynowane mięso na grillu przez ok. 25 minut, co jakiś czas je obracając.
8. Podawaj posypane świeżą kolendrą i z cząstką limonki.