Kurczak z grilla z suszonymi pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Grillowany kurczak w greckim stylu z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów oraz oliwek. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nogi z kurczaka

    4 sztuki
  • zielone oliwki Smak

    10 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    10 sztuk
  • pasta z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • czosnek posiekany

    2 ząbki
  • oregano świeże

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • limonka

    4 ćwiartki
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Natnij głęboko w 4 miejscach każdą nogę z kurczaka.

2. Umieść mięso w szklanym lub plastikowym naczyniu

3. Wymieszaj pokrojone w plastry oliwki z oliwą, czosnkiem i pastą z suszonych pomidorów.

4. Dodaj oregano i pieprz i jeszcze raz wymieszaj. 

5. Posmaruj kurczaka powstałą mieszanką, wepchnij ją również w zrobione w pierwszym kroku nacięcia. 

6. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na ok 2h. 

7. Piecz zamarynowane mięso na grillu przez ok. 25 minut, co jakiś czas je obracając.

8. Podawaj posypane świeżą kolendrą i z cząstką limonki.  

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat