Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
nogi z kurczaka
4 sztuki -
zielone oliwki Smak
10 sztuk -
oliwki czarne Smak
10 sztuk -
pasta z suszonych pomidorów
2 łyżki -
czosnek posiekany
2 ząbki -
oregano świeże
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
świeża kolendra
kilka gałązek -
limonka
4 ćwiartki -
oliwa
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Kurczak z grilla z suszonymi pomidorami i oliwkami
1. Natnij głęboko w 4 miejscach każdą nogę z kurczaka.
2. Umieść mięso w szklanym lub plastikowym naczyniu
3. Wymieszaj pokrojone w plastry oliwki z oliwą, czosnkiem i pastą z suszonych pomidorów.
4. Dodaj oregano i pieprz i jeszcze raz wymieszaj.
5. Posmaruj kurczaka powstałą mieszanką, wepchnij ją również w zrobione w pierwszym kroku nacięcia.
6. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na ok 2h.
7. Piecz zamarynowane mięso na grillu przez ok. 25 minut, co jakiś czas je obracając.
8. Podawaj posypane świeżą kolendrą i z cząstką limonki.
Komentarze (0)