Kurczak GRILL

kurczak-grill

Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. Ta potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby była smaczna należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich? Dowiecie się tego, klikając w nasze przepisy. W tej sekcji wybraliśmy sprawdzone i najchętniej oglądane przez Was przepisy kulinarne na kurczaka z grilla. Jeśli masz ochotę przygotować inne mięso z grilla - zapraszamy tutaj. 

Przepisy na kurczaka z grilla

Najlepsze przyprawy, marynaty i musztardy do kurczaka z grilla

Porady grillowe

Przepisy na kurczaka z grilla

Idealny kurczak z grilla powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzch i nie dopiec w środku. Ale zacznijmy od początku.

W dużej mierze za smak kurczaka z grilla odpowiada marynata. Listę sprawdzonych marynat na grilla znajdziesz TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw  lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez min. 2h w lodówce. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw, a tłuszcz zabezpieczy je przed „wysuszeniem” na grillu.

Podczas grillowania, mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania powinien trwać ok. 15 minut, ale to w głównej mierze zależy od temperatury.

Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego.

Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”.

 

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

prymat