Kurczak GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_kurczak_ (1)

Kurczak z grilla to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych podczas imprez plenerowych. To delikatne, smaczne i lekkostrawne mięso ma wielu zwolenników. Kurczak z grilla to potrawa, którą stosunkowo szybko można przygotować, ale aby była smaczna należy przestrzegać kilku prostych zasad. Idealny kurczak z grilla powinien być jednocześnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku, ale nie surowy. Bardzo łatwo go jednocześnie przypalić na wierzch i nie dopiec w środku. Ale zacznijmy od początku.

 

W dużej mierze za smak kurczaka z grilla odpowiada marynata. Listę sprawdzonych marynat na grilla znajdziesz TU. Odpowiednią mieszankę ulubionych przypraw  lub gotową kompozycję - na przykład Kurczak GRILL - należy połączyć z oliwą i marynować przez min. 2h w lodówce. Dzięki temu mięso „przejdzie” smakiem i zapachem przypraw, a tłuszcz zabezpieczy je przed „wysuszeniem” na grillu.

 

Podczas grillowania, mięso powinno być kilkukrotnie obracane. Dzięki temu obróbka cieplna będzie równomierna. Sam proces grillowania powinien trwać ok. 15 minut, ale to w głównej mierze zależy od temperatury.

 

Kurczak z grilla najlepszy będzie w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatki. Nie zapomnijcie także o odrobinie musztardy - najlepiej wybrać delikatną musztardę grillową, żeby nie konkurowała z delikatnym smakiem mięsa drobiowego.

 

Sięgnijcie do naszych pomysłów i zobaczcie jak różnorodny w smaku może być kurczak z grilla. Wszystko zależy od składników marynaty, dodatków i sposobu w jaki będziemy go „podpiekać”.

 

Udanego grillowania życzy Doradca Smaku & Prymat!

Przepisy na kurczaka z grilla

Najlepsze przyprawy, marynaty i musztardy do kurczaka z grilla

Porady grillowe

prymat