Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z grilla w sosie diabelskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
musztarda dijon 100 g
wino białe wytrawne 0,08 l
szalotka 80 g
olej sojowy 0,04 l
pieprz 10 g
ocet winny 0,01 l
masło 20 g
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
Zasmażka:
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Gorącego kurczaka podzielić na porcje i ułożyć na sosie. Podawać z frytkami lub innymi smażonymi ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grilla w sosie diabelskim

Przygotować marynatę: musztardę rozrzedzić z winem, dodać połowę drobno posiekanych szalotek. Wszystko dokładnie zmieszać.
Kurczaka podzielić wzdłuż na połowy. Każdą połówkę posolić, posmarować olejem sojowym i po stronie skóry zrobić kratkę, na grillu. Następnie przesmażoną stronę kurczaka posmarować marynatą z musztardy. Posypać delikatnie bułką tartą oraz ułożyć na kratce i położyć na grilla, uważając aby musztarda się zbyt nie zarumieniła. Grillować, aż mięso będzie miękkie.
Przygotowanie sosu: Zeszklić drobno pokrojone szalotki na oleju sojowym, wrzucić pieprz. Następnie wlać ocet winny i wino białe, gotować aż 3/4 płynu odparuje. Zagęścić zasmażką, doprawić do smaku. Sos przecedzić przez sito.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak