Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z cukinią i gruszką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżeczki
cukinia 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
gruszka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z cukinią i gruszką

Kroki postępowania

1
Każdą pierś z kurczaka rozciąć wzdłuż tak, żeby otrzymać 4 płaty. Mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawami, usmażyć na rumiano. Usmażone mięso zdjąć z patelni.
Krok 1 - Kurczak z cukinią i gruszką foto
2
Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki. Czosnek posiekać. Cukinię i czosnek wrzucić na patelnię po smażeniu mięsa. Smażyć, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Kurczak z cukinią i gruszką foto
3
Gruszkę obrać, pokroić w grube ćwierć plasterki (bez gniazda nasiennego). Gruszkę dodać do cukinii jak ta będzie już prawie miękka. Smażyć razem jeszcze pół minuty, cały czas mieszając. Cukinię z gruszką podzielić na porcje, ułożyć na talerzach.
Krok 3 - Kurczak z cukinią i gruszką foto
4
Usmażone mięso pokroić w krótkie paski.
Krok 4 - Kurczak z cukinią i gruszką foto
5
Kawałki mięsa ułożyć na cukinii z gruszką.
Krok 5 - Kurczak z cukinią i gruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak