Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Przyprawa do mięs Prymat

    2 łyżeczki
  • marynata teriyaki

    2 łyżki
  • wędzony boczek

    20 dkg
  • cebula

    1 duża sztuka
  • mąka pszenna

    2 czubate łyżki
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Udka umyć, osuszyć, przekroić na pół. Kawałki mięsa kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron solą, posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki. Mięso z obu stron zrumienić.
Krok 2 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Boczek pokroić w kostkę.
Krok 3 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Dodać go do mięsa, podsmażyć.
Krok 4 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Krok 5 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Cebulę również dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażać kilka minut.
Krok 6 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Do mięsa z boczkiem i cebulą wlać 2 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości.
Krok 7 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Mąkę rozmieszać ze śmietaną i szklanką zimnej wody.
Krok 8 - Kurczak z boczkiem, cebulą i sosem teriyaki foto
Zagęścić tym sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody i zagotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 22.10.2014 11:33
pyszne jedzonko
dodi 22.10.2014 11:24
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat