Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w whisky

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 kg
whisky 150 ml
dżem śliwkowy 150 g
miód 100 ml
chrzan żurawinowy 2 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w whisky

Mieszamy whisky z sosem sojowym, następnie dodajemy obie papryki, miód , chrzan i dżem. dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka dzielimy na porcję i przekładamy do marynaty. Zostawiamy tak na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Zamarynowaną pierś z kurczaka grillujemy, najlepiej ustawić ruszt na maksymalną wysokość by mięso grillowało się powoli i dobrze doszło w środku zanim wierzch się zarumieni :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak