Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie z pietruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok6 szt
śmietana 1 1/2 szkl
serek topiony 1/2 trójkąty
masło 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z pietruszką

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i obtoczyć w nim mięso. Odstawić na ok 2-3 godz albo na dłużej.

Pieczarki pokroić dowolnie, wrzucić na patelnię i dusić do odparowania płynu. Następnie dodać trochę masła i lekko zrumienić.
Mięso dodać do pieczarek, dodać też resztę masła i dusić. (Można podlać trochę wodą). Gdy mięso zacznie mięknąć dodać śmietanę a gdy się zagotuje dodać serki. Doprawić do smaku i na koniec posypać pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ryżem albo makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak