Kurczak w sosie z ostrych papryczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

  • papryczka chili

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1,5 - 2 kg ćwiartek z kurczaka, ok. 3 szklanek bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki oleju, 2 posiekane średnie cebule, 2 roztarte ząbki czosnku, 2 szklanki świeżych okruchów z chleba, 2 szklanki mleka, 8 ostrych papryczek, 2 średnie posiekane pomidory bez pestek, 10 dag mielonych orzechów włoskich, sól, pieprz, pół szklanki startego parmezanu.

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka zalać bulionem i gotować do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i kości. Pokroić na mniejsze porcje. Bulion zachować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Okruchy chleba zalać mlekiem i zmiksować. Wymieszać z cebulą i czosnkiem. Dodać mielone orzechy. Zmiksować papryczki i pomidory. Dodać do masy chlebowej. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 5 minut. Do sosu dodać kurczaka, szklankę bulionu i ser. Podgrzać. Podawać z ziemniakami, jajkami na twardo i czarnymi oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat