Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32

5.0
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukasz przepisu na obiad? Kurczak pieczony w całości z warzywami to idealny pomysł na danie dla całej rodziny! Soczyste mięso z chrupiącą skórką, a do tego pieczone warzywa. Przygotuj brytfannę lub duże naczynie żaroodporne i skorzystaj z przepisu Darii Ładochy.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
olej rzepakowy 5 łyżek
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 płaska łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koper włoski 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia żółta 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka

Składniki na sos:

Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
papryczka chili 1 sztuka
jogurt grecki 3 łyżki
mięta świeża kilka liści
natka pietruszki kilka gałązek
cytryna 1/2 sztuki

Do podania:

płatki migdałowe 60 gramów
natka pietruszki kilka gałązek
mięta świeża kilka liści

Porada

Jeśli chcesz, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę, to warto wetrzeć w niego gruboziarnistą sól morską.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32

Soczysty w środku, a chrupiący na zewnątrz! Kurczak pieczony w całości w towarzystwie warzyw, aromatycznych przypraw oraz z dodatkiem sosu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

  • jak długo piec kurczaka
  • czym przyprawić kurczaka
  • jak upiec kurczaka w całości z warzywami

1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.

2. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wlewamy olej. Cebulę kroimy w duże piórka i dodajemy do oleju. Wsypujemy sól, paprykę słodką i dokładnie mieszamy całość.

3. Kurczaka przekładamy do brytfanny i dokładnie nacieramy marynatą.

4. Kroimy warzywa: koper włoski i paprykę w duże kawałki, cukinię w grube talarki, a marchewkę w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do brytfanki z kurczakiem. Warzywa posypujemy ziołami kuchni włoskiej. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub więcej, jeśli kurczak jest bardzo duży).

5. Rozgrzewamy suchą patelnię. Płatki migdałów podprażamy krótko, potrząsając patelnią.

6. Przygotowujemy sos. W misce łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, jogurt grecki, posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami i musztardowym sosem. Danie dekorujemy płatkami migdałowymi, miętą i pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak