Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32
Soczysty w środku, a chrupiący na zewnątrz! Kurczak pieczony w całości w towarzystwie warzyw, aromatycznych przypraw oraz z dodatkiem sosu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
- jak długo piec kurczaka
- czym przyprawić kurczaka
- jak upiec kurczaka w całości z warzywami
1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.
2. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wlewamy olej. Cebulę kroimy w duże piórka i dodajemy do oleju. Wsypujemy sól, paprykę słodką i dokładnie mieszamy całość.
3. Kurczaka przekładamy do brytfanny i dokładnie nacieramy marynatą.
4. Kroimy warzywa: koper włoski i paprykę w duże kawałki, cukinię w grube talarki, a marchewkę w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do brytfanki z kurczakiem. Warzywa posypujemy ziołami kuchni włoskiej. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub więcej, jeśli kurczak jest bardzo duży).
5. Rozgrzewamy suchą patelnię. Płatki migdałów podprażamy krótko, potrząsając patelnią.
6. Przygotowujemy sos. W misce łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, jogurt grecki, posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy całość.