Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szukasz przepisu na obiad? Kurczak pieczony w całości z warzywami to idealny pomysł na danie dla całej rodziny! Soczyste mięso z chrupiącą skórką, a do tego pieczone warzywa. Przygotuj brytfannę lub duże naczynie żaroodporne i skorzystaj z przepisu Darii Ładochy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • cebula

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 płaska łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • koper włoski

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia żółta

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka

Składniki na sos:

  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • mięta świeża

    kilka liści
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • cytryna

    1/2 sztuki

Do podania:

  • płatki migdałowe

    60 gramów
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • mięta świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chrupiący pieczony kurczak z warzywami, DS XVII odc. 32

Soczysty w środku, a chrupiący na zewnątrz! Kurczak pieczony w całości w towarzystwie warzyw, aromatycznych przypraw oraz z dodatkiem sosu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

  • jak długo piec kurczaka
  • czym przyprawić kurczaka
  • jak upiec kurczaka w całości z warzywami

1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza z opcją góra-dół.

2. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wlewamy olej. Cebulę kroimy w duże piórka i dodajemy do oleju. Wsypujemy sól, paprykę słodką i dokładnie mieszamy całość.

3. Kurczaka przekładamy do brytfanny i dokładnie nacieramy marynatą.

4. Kroimy warzywa: koper włoski i paprykę w duże kawałki, cukinię w grube talarki, a marchewkę w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wkładamy do brytfanki z kurczakiem. Warzywa posypujemy ziołami kuchni włoskiej. Brytfannę wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub więcej, jeśli kurczak jest bardzo duży).

5. Rozgrzewamy suchą patelnię. Płatki migdałów podprażamy krótko, potrząsając patelnią.

6. Przygotowujemy sos. W misce łączymy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, jogurt grecki, posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami i musztardowym sosem. Danie dekorujemy płatkami migdałowymi, miętą i pietruszką.

Doradca Smaku
Jeśli chcesz, żeby kurczak miał chrupiącą skórkę, to warto wetrzeć w niego gruboziarnistą sól morską.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat